Oude kerk, Spaarndam

Zondag 28 november 2005, 15.00 uur

Karin van Arkel, sopraan
Alwin de Vries, fluit
Anja van Dooren, klarinet
Eline Toebes, cello

Programma

  • Purcell Ah! ah! Belinda uit Dico and Aeneas (cello en zang)
  • J.S. Bach Partita (fluit)
  • Charles Koechlin Sonatine Modale voor fluit en klarinet, op.155
  • Hindemith Musikalisches blumgärtlein (klainet en cello)
  • Franco Dominutti Petite Suite (klarinet en cello)
  • Stravinsky Three pieces for clarinet solo
  • Szalowski Duo voor fluit en klarinet
  • Hans Riphagen Le Fête Nocturne de printemps (trio voor zang, klarinet en cello)

Karin van Arkel (sopraan) Aanvankelijk studeerde Karin van Arkel dans en theater aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Utrecht, en was lid van dansgroep ‘Sodemieterop’ (o.l.v. Hans Tuerlings), waarmee ze optrad in o.a. Moskou en Antwerpen, en in Nederland tijdens het Holland Festival. Van 1995 tot 2001 studeerde ze solozang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Lenie van den Heuvel, Diane Forlano en Barbara Pearson. Ze volgde masterclasses bij o.a. Christina Deutekom, Elly Ameling en nam deel aan de Gregynog Master Classes (Wales, UK). In 2000 nam zij deel aan de belcanto-cursus van Dame Joan Sutherland en Richard Bonynge aan de Britten Pears School of Music in Aldeburgh, UK. In 2001 deed zij een masterclass over Schoenberg bij Leonard Stein. Karin zong de rol van Lady Billows in Britten’s “Albert Herring” (“De Nieuwe Opera Academie”), en Dido uit Purcell’s “Dido and Aeneas”. Ze zong hoofdrollen in werken van Gilbert & Sullivan, Strauss en Offenbach, o.a. in een produktie met het AUKSO Extended Chamber Orchestra uit Katowice o.l.v Jan van Maanen. Daarnaast is Karin veelvuldig te horen in het oratoiumrepertoire (o.a. werken van Rossini en Poulenc met o.a. “The British Choir” o.l.v. Malcolm Davies).  Met de pianist Wim Voogd vormt zij het “Duo Deco”, gespecialiseerd in composities van rond 1900. Verder werkt ze ook samen met de pianist en organist Wijnand van Klaveren. In 2001 voerde Karin de “Zwei Lieder nach Texten von Paul Celan” van Martijn Hooning uit (ensemble o.l.v. Harry Sparnaay). Karin trad verder op met het blaasensemble Cobla La Principal d’Amsterdam; met dit ensemble maakte zij ook CD-opnames. Onlangs trad zij met dit ensemble op in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Alwin de Vries (fluit) en Anja van Dooren (klarinet) vormen samen het “Duo Modern”, het eerste duo voor fluit en klarinet in Nederland. Na enkele jaren te hebben samengewerkt in diverse orkesten, waaronder het Nationaal Jeugdorkest, richtten zij dit duo op. Het bleek dat er zeer interessant en weinig bekend repertoire voor deze combinatie bestond. Na jarenlange concertervaring nam het duo een CD op met werken van Jolivet, Volla-Lobos, Koechlin, Bozza en Swalowski. Naar aanleiding van deze CD-produktie trad het “Duo Modern” op in het Concertgebouw te Amsterdam. Ook het werk van Krenek staat op deze CD.

Hans Riphagen studeerde aanvankelijk natuurkunde en filosofie, en daarna koor- en orkestdirectie. Zijn leraren waren Barend Schuurman, Jan Bogaerts, Antoni Ros-Marbá, Ed Spanjaard en Sergiu Celibidache, die van grote invloed is geweest op zijn muzikale ontwikkeling. Door het studeren van de verschillende partituren, kwam bij Hans weer de oude drang op om te componeren. Hij schreef kamermuziekwerken, ensemblestukken en koorwerken. Bij het componeren is hij vooral geïnteresseerd in de combinatie van de invloed een krachtige en directe klank op het bewustzijn, met de muzikale structuur, die de klank een betekenis geeft. Op deze zoektocht is Bartók voor Hans een groot voorbeeld.

Comments are closed.