Press

Recensie Ensemble Contours

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kammerorchester Robert-Schumann Konservatorium, Stadsgehoorzaal, Leiden. Stephan Pas laat zich van zijn meest opvallende kant zien. Vaart, ritme, is zijn devies. geen gedonder, erop of eronder…., Lidy van der Spek, in de Leidsch Dagblad.

Onder leiding van Stephan Pas heeft het orkest bewezen het bijzondere en minder gespeelde repertoire goed te beheersen, Peter Bruinsma in de Amersfoortse Courant

De orkestleden zaten op het puntje van hun stoel en reageerden alert op de bewegingen van de dirigent, van wie een merkbare stuwkracht uitging. Omdat Stephan Pas typisch een dirigent is voor grote symfonische werken, klonk Brahms Serenade nr. 1 in D het best. (…) Dirigent Stephan Pas heeft een professionele aanpak en een prima inzicht in de muziek. Hij maakt grote muzikale spanningsbogen en zorgt ervoor dat het orkest tot écht muziek maken komt. Els Boer, in Utrechts Nieuwsblad.

Dodenherdenkingsconcert, Helmond, met Brahms, Ives en Mozart. Dirigent Stephan Pas heeft zich met dit concert bewezen, niet alleen vanwege de door het orkest geleverde prestatie, maar ook vanwege de keuze van het programma.


Stephan Pas begeleidde het solisten-duo Vera Beths (viool) en Jürgen Kussmaul (altviool) voortreffelijk en subtiel. Stephan Pas beheerst de communicatie tussen solisten en het orkest met een rust en een duidelijkheid die je als luisteraar naar doet verlangen om mee te mogen doen. Jan Slagt, in Soester Courant, 31 mei 2000.

Orkestdirigent Stephan Pas maakt er een echte show van. De inzet en passie van zijn acrobatische  gebaren worden door de orkestleden vertaald in al even vurige klanken. Halverwege denkt menigeen dat het stuk al afgelopen is en begint te applaudiseren. Stephan Pas ziet de humor er wel van in en houdt aan het eind, na het slotakkoord , lang de spanning erin, alsof er nog een akkoord zal volgen. Niemand durft op dat moment te applaudiseren, want tja …. bij deze dirigent weet je maar nooit. Rob Broek in “Opera – Recensie”.

Requiem Mozart, in Helmond. Pas is communicatief heel sterk. Hij wekt enthousiasme op, en dirigeert niet alleen met zijn armen, maar hij maakt met zijn hele wezen duidelijk waar hij naar toe wil. Hij laat de muziek echt groeien. Helmonds Dagblad.

Het orkest liet zich afgelopen zaterdag van een uiterst energieke kant zien. Dat lag niet alleen aan de krachtige, vlotte interpretatie die dirigent Stephan Pas aan de werken gaf, maar ook aan het orkest, dat het temperament waar Pas om vroeg, met gemak opbracht. Maarten Baanders in het Leidsch Dagblad, 29 september 2005.

En wat nog belangrijker is, er wordt muziek gemaakt, sfeer opgeroepen. Zijn directie is integer en betrokken. Zelfs het breekbare Adagietto behoudt zijn desolate tragiek. Lidy van der Spek, in het Leidsch dagblad.

Bruckner, Nulde Symfonie. Aan zijn duidelijke slag heeft het orkest veel steun. Cornelis van Zwol, in de Amersfoortse Courant.

Stephan Pas nodigt na een korte stilte het orkest uit voor het spectaculaire stuk van Luciano Berio ‘Rendering per orchestra’ (…) Het orkest maakt er een spannende zoektocht van. Pas dirigeert dit stuk werkelijk ijzersterk. Lidy van der Spek in het Leidsch dagblad, 29 maart 2005.

In aanwezigheid van de componist Hans Kox weerklinkt het ‘Concerto pour Orchestre’ (1959). De dwingende directie van Stephan Pas is adequaat. Zelden speelde het orkest zo kleurrijk, met zoveel allure. Lidy van der Spek, in Leidsch Dagblad, 8 maart 2004.

Concert met Nederlandse muziek, 28 november 2006. Stephan Pas durft. Al jaren zet hij zich in voor eigentijds Nederlands repertoire. Aanvakelijk met Huub de Vriend en Herman Strategier, en nu in diverse verschijningsvormen: Julius Röntgen, Daan Manneke, Adriaan Bonsel en Joep Franssens. De orkestklank is verzadigd en kleurrijk. (…) De trage melodielijnen worden door Pas opvallend fraai gefraseerd, mysterieus betoverende visioenen ontstaan van zwevend licht.

Concert 21 juni 2008. Beethoven, Symfonie no.2, D-gr. Lieflijk, bijna pastoraal weerklinkt het zangerige andante, waarin dirigent Stephan Pas het orkest uitstekend laat fraseren. Lidy van de Spek in het Leidsch Dagblad, 23 juni 2008.

Concert 27 juni 2006, Leiden Dirigent Stephan Pas leverde vakwerk af met de 7de Symfonie van Beethoven, die hij geheel uit het hoofd dirigeerde. De niet te missen aanwijzingen van de dirigent resulteerden in een uitstekende timing. Witte Weekblad, 29 juni 2006

 

 

Comments are closed.